Notícies

Presentació del Grup de Recerca en Arxius d’Església

El passat 19 d’octubre es va presentar en societat el Grup de Recerca en Arxius d’Església (GRAE), depenent de la Facultat Antoni Gaudí i vinculat al Secretariat d’Arxius Eclesiàstics de Catalunya (SAEC). A l’acte, que va tenir lloc a l’Aula Magna de l’Ateneu Sant Pacià, hi van intervenir Joan Torra, pro-rector de l’AUSP, Joana Alarcón, Secretària del SAEC, Alexis Serrano, director del GRAE, Joaquim Borràs, Subdirector general d’Arxius i Gestió Documental (D. Cultura – GENCAT) i Mons. Salvador Giménez, bisbe de Lleida i president del SICPAS.

 

Ens els darrers cursos la Facultat Antoni Gaudí, d’història Arqueologia i Arts cristianes i el Secretariat d’Arxius Eclesiàstics han anat madurant el projecte de creació d’un Grup de Recerca adreçat a promoure l’estudi de l’organització, conservació i difusió dels arxius eclesiàstics tot oferint línies de treball, metodologia i recursos diversos als arxivers i arxiveres de l’Església. El GRAE desenvoluparà d’una banda seminaris específics relatius a àrees concretes de l’arxivística eclesiàstica on hi participaran els arxivers del SAEC però que serà obert a altres professionals, i per l’altra organitzarà activitats formatives d’aprofundiment i millorament per professionals de l’arxivística eclesiàstica i/o a persones interessades en aquest àmbit del saber.

 

L’Arxiu Capitular de Barcelona, molt vinculat al SAEC des de la seva creació el 1971 (ja que fins aquest mateix 2023 el canonge arxiver n’assumia la secretaria), hi participa activament tant des de la seva comissió permanent com des d’una de les seccions del GRAE, centrada en l’àmbit dels fons musicals.