Notícies

Exposició “A sobre la meva tomba”

Dimarts 19 de novembre es va inaugurar a la Casa de l’Almoina l’exposició “A sobre la meva tomba: aniversaris de difunts a la Catedral” que ens apropa la visió de la mort a l’edat mitjana i commemora els 550 anys de la mort de Sança Ximenis de Cabrera i els 500 de Lluís Desplà i d’Oms.

Aquesta mostra, organitzada des de l’Arxiu Capitular, presenta dos personatges estretament lligats a la Catedral de Barcelona. Per una banda, na Sança Ximenis de Cabrera (1392-1474), que va pertànyer a l’alta noblesa i va ser també gestora d’un obrador de filatura. El 1431 aquesta noble va fundar la capella de Santa Clara i Santa Caterina a la Seu, i la va escollir com a lloc de repòs de la seva mare i d’ella mateixa. A aquesta capella també va sufragar grans obres d’art com el mateix sepulcre monumental de la seva mare o el retaule de les santes.

D’altra banda, l’altre protagonista de la mostra, Lluís Desplà (1444-1524), va ser ardiaca major de Barcelona i 44è President de la Generalitat. A banda dels seus càrrecs, va ser també un gran promotor artístic, encarregant obres com la Pietat de Bartolomé Bermejo, o avalant el pintor Joan de Borgonya. Com a canonge de la Seu, ell també va voler ser enterrat a la Catedral, en aquest cas a la Sala Capitular.

L’exposició es podrà visitar de franc fins al 15 de març. També es podrà fer una visita guiada de pagament a la mateixa sala expositiva i a diferents espais de la Catedral relacionats amb Sança Ximenis i Lluís Desplà, visitant les seves tombes i una selecció documental exposada a la Sala Capitular. Aquesta visita es pot realitzar cada dimecres a la tarda, reservant a través de la pàgina web de la Catedral.

Coincidint amb el dia del 550 aniversari de la mort de Sança Ximenis de Cabrera, el passat dilluns 25 de novembre es va fer una visita vespertina a l’exposició, el seu sepulcre, el retaule que va sufragar i a la selecció documental del seu fons. Aquesta visita va estar conduïda per les doctores en Història Medieval, Teresa Vinyoles i Mireia Comas (UB), que ens van presentar i apropar la figura de Sança Ximenis, i el doctor en Història de l’Art, Joan Valero, que ens va ajudar a entendre les obres que va sufragar a la Catedral.